Kwaliteit handdoeken

Handdoeken zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Nog veel belangrijker, in diverse kwaliteiten. Een handdoek of douchelaken hoort volgens ons zacht te zijn, extreem zacht zelfs. Zo zacht dat je even je gedachte kan verzetten en kan genieten van het afdrogen.

Materialen handdoeken

Wat maakt een handdoek eigenlijk zacht en kwalitatief? Het materiaal waarvan een handdoek is gemaakt heeft de grootste invloed op deze eigenschappen. De meeste handdoeken zijn gemaakt van 100% katoen. Katoen is een zachte en fluffy achtige vezel. Katoen is vooral veel te vinden in landen met een subtropisch klimaar, zoals Amerika, India en Afrika.

Gebruik je handdoek eens vaker dan 1x voor je het wast. Katoen is namelijk sterk en ademt goed. Hierdoor is het minder vaak nodig om een katoenen handdoek te wassen dan bijvoorbeeld een synthetische handdoek. Nog niet overtuigd van de kracht van katoen, lees dan eens The benifits of cotton.

Maatstaaf voor de kwaliteit van katoen/handdoeken

De kwaliteit van katoen wordt deels bepaald door het gewicht van het katoen per vierkante meter, vaak uitgedrukt in gram / m2. Hoe hoger dit getal, des te zachter, fijner en flexibeler de handdoek is. Met fijnere katoendraden, zoals Egyptische of Amerikaanse, kunnen meer draden verticaal en horizontaal per vierkante meter geweven worden, waardoor het gewicht hoger is. In Amerika noemen ze dit ook wel Treatcount. Ofwel het aantal draden per vierkante inch.

Kwaliteit Omschrijving Prijsindicatie
500 gr / m2 Lage kwaliteit, verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Ikea. € 5,99
550 gr / m2 Zware kwaliteit, te vinden in de meeste huishoudens. € 13,-
600 gr / m2 Boven gemiddelde kwaliteit, voor de genieters. € 15,95
650 gr / m2 Hotelkwaliteit, haal het hotelgevoel in huis. €18,-

Is het gewicht van het katoen per vierkante meter de enige maatstaaf voor kwaliteit? Zeker niet. Er zijn eigenschappen die veel belangrijker zijn voor het comfort, de waarde en de kwaliteit. Zoals het type katoen, het gevoel en hoe de handdoek is afgewerkt.

Let Op!! De prijs van een handdoek verraad vaak ook de kwaliteit. Sommige handdoeken hebben een zeer hoge “Treatcount” terwijl de prijs laag is. Het is mogelijk dat de handdoek een zogenoemde pluk draden bevat waardoor het gewicht van het katoen per m2 relatief hoog is.

Afkomst van het katoen

Een andere kwaliteitsmaatstaaf is de afkomst van het katoen en waar de handdoek is gemaakt. Egypthisch katoen staat al eeuwen lang bekend als de best verkrijgbare katoensoort. Daarnaast is de “pima katoen” afkomstig uit Amerika een zeer goed alternatief.

 

Bronnen:

https://www.kingofcotton.com/article.php/10/cotton_facts

http://www.styleathome.com/interiors/bedroom/article/buying-guide-the-truth-about-thread-count